Asfalt schuren Skatebaan Westblaak Rotterdam
Asfalt schuren Skatebaan Westblaak Rotterdam:
De gemeente Rotterdam legt de laatste hand aan het Skatepark Westblaak en de herinrichting van de middenberm van de Westblaak. In verband met deze werkzaamheden is het skatepark van maandag 30 mei tot en met vrijdag 10 juni buiten gebruik. In deze periode kunnen de skaters terecht op andere locaties in de stad, zoals bijvoorbeeld de bowl bij de Heemraadssingel of het Skatepark in Nesselande. Vanaf vrijdag 8 juli is de middenberm klaar en is het gehele skatelandschap te gebruiken.
Rond het bestaande skatepark komen aanvullende skate-elementen. Het hele skatelandschap krijgt een tweede laag beschermende coating om slijtage te voorkomen. De asfaltpaden rond het skatepark zijn nu nog voorzien van een tijdelijke bovenlaag. Als sluitstuk van de werkzaamheden wordt deze tijdelijke laag verwijderd en wordt het gehele park tot aan het Eendrachtsplein voorzien van gepolijst asfalt. Op die manier ontstaan er g richels zodat het geschikt is voor skaters.
Het nieuwe skatepark op de Westblaak is sinds december 2015 in gebruik. Vanaf het moment dat het in gebruik is zijn er bij goed weer veel skaters, steppers en bmx-ers te vinden. Het skatepark zorgt voor een mooie invulling van de middenberm van de Westblaak. Ook voor het resterende deel van de middenberm, tussen het huidige skatepark en het Eendrachtsplein, is een nieuw inrichtingsplan gemaakt, dat nu wordt uitgevoerd. Dit gedeelte wordt ingericht als parkachtig gebied met elementen die voor streetskaters interessant zijn. Maar ook voor niet-skaters wordt het een prettige locatie om te lopen of even te gaan zitten.
Fins ontwerp
Het nieuwe skatepark is een ontwerp van Finse skatepark- en landschapsarchitect Janne Saario. Saario was professioneel skater. Hij ontwierp in overleg met skaters een skatepark van 1200 m2, op de locatie waar voorheen roestvrijstalen skate elementen stonden. Deze waren versleten en moesten vervangen worden. Het nieuwe skatepark is een landschap van beton, waar zowel skaters als inliners, bmx-ers en steppers gebruik van kunnen maken. De gebruikers van het skatepark zijn nauw betrokken bij het nieuwe ontwerp.
De roestvrijstalen elementen waren niet meer goed en veilig genoeg om te kunnen gebruiken. Het skatepark wordt na de ‘winterstop’ verlengd tot aan het Eendrachtsplein. Ook voor dit resterende deel tussen het huidige skatepark en het Eendrachtsplein, heeft Saario een nieuw plan gemaakt. Het wordt ingericht als parkachtig gebied dat met allerlei elementen aantrekkelijk is voor streetskaters, maar ook voor voetgangers om doorheen te wandelen of om er even te zitten.
Vanaf december is het te koud om asfalt en beton nog goed te kunnen aanleggen. De paden langs de zijkanten van het skatepark krijgen daarom pas in het voorjaar een laag van gepolijst asfalt. Op die manier worden richels voorkomen. Om het skatepark nu toch al geschikt te maken voor gebruik, zijn ze aangelegd met een tijdelijke bovenlaag. Ook de ‘banks’ en bankjes die rondom het skatelandschap staan, worden vanaf april geplaatst. Vervolgens kan in het voorjaar van 2016 het skatepark officieel geopend worden.
Europese subsidie
Het Skatepark Westblaak is mede mogelijk gemaakt met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.