Werken met digitale sturing
Kwaliteitseisen aan vloeren worden steeds hoger! Dit geld niet alleen voor de vlakheid van vloeren maar ook voor zaken als afschot van de vloeren t.b.v. afwatering e.d. Toch is de gewenste vlakheid op een bedrijfsvloer de meest voorkomende reden voor de inzet van onze 3D gestuurde machines.
Het schuren, frezen of schaven van een oppervlak dat onder 3D sturing bewerkt moet gaan worden om een supervlak oppervlak te krijgen moet allereerst worden ingemeten. Met behulp van een Total Station 3D laser apparaat wordt het oppervlak op een groot aantal meetpunten opgemeten om zo een beeld te krijgen van de aanwezige onvlakheden. De resultaten van deze metingen worden met in een computer opgeslagen zodat deze gegevens in een rapport kunnen worden verwerkt.
Met een grafische rapportage gebaseerd op de hierboven omschreven metingen kan worden bekeken waar de afwijkingen van de voor de betreffende vloer geldende norm zitten. Aan de hand van de verrichte metingen en de conclusies welke worden getrokken uit de rapportage zal de in te zetten apparatuur kunnen worden geprogrammeerd voor het uitvoeren van de benodigde correcties.
Hier wordt een diamant schaafmachine ingezet in een gangpad van een hoogbouw magazijn voor het maken van correcties op het wielspoor van de VNA heftruck die hier normaal rijd. Gezien de snelheid waarmee deze trucks worden ingezet is een optimale vlakheid vereist. Door de diamant schaaf hier in te zetten onder 3D sturing wordt een supervlakke betonvloer gemaakt die voldoet aan de DIN 15185. De vooraf verrichtte metingen en op basis hiervan geprogrammeerde waardes zorgen ervoor dat de machine exact weet waar, hoeveel moet worden weggenomen.
Toepassingen:
- Hoogbouw magazijnen
- DIN 15185 vloeren
- Supervlakke productie vloeren
- Betonvloeren
- Asfaltvloeren
- Koelhuizen
- Bollen (stook)cellen
Technieken met 3D Sturing
Supervlakke Betonvloeren worden regelmatig toegepast in distributie centra. Bij de nieuwbouw van dit soort gebouwen kiest de opdrachtgever dan voor een partij die een betonvloer kan aanbrengen die voldoet aan de hiervoor geldende norm: DIN 15185. Hierbij wordt dan de gehele betonvloer, dus ook alle “vrije bewegings” gebieden onder deze norm aangebracht. Omdat het aanbrengen van een betonvloer met deze kwalificaties een stuk duurder is dan onder een minder zware klasse zoals bijvoorbeeld de NEN 2047 klasse 3-4 of de DIN 18202 Zeile 4 wordt ook naar alternatieven gekeken. Een goed alternatief voor deze werkwijze is de betonvloer inderdaad onder een goedkopere klasse aan te brengen en vervolgens alleen de echte VNA gebieden tussen de stellingen met 3D laser sturing aangestuurde schuurmachines te corrigeren tot de benodigde vlakheid conform de DIN 15185. Hiermee wordt gerealiseerd dat de betonvloeren dus een stuk minder kosten en sneller kunnen worden gemaakt. Het corrigeren van de oppervlakken in de gangpaden kan vervolgens plaats vinden terwijl de opbouw van stellingen e.d. al plaats vind.